Nieuws

GEEN concours 2020

We hebben ons ingespannen om op 13 September a.s. toch nog een aangespannen evenement te kunnen organiseren. We hebben daarbij goed overleg gehad met de gemeente Noordenveld. De terugkerende problemen zijn en blijven de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers ivm met Covid-19. Die verantwoordelijkheid ligt bij het bestuur.

- Door de corona maatregelen moet iedere bezoeker blijven zitten, mogen ze niet over de dranghekken hangen en moeten er aanvullende maatregelen worden genomen om bezoekers te mogen ontvangen en is het toezicht op de 1,5 meter afstand een harde eis. Ook de deelname voor de diverse rubrieken is nog erg onzeker en nu de corona maatregelen weer lijken te worden aangescherpt heeft het bestuur besloten de voorbereidingen stop te zetten. We willen in Norg een kwaliteitsvol en sfeervol concours organiseren met daarbij sport van een hoog niveau. Voor dit jaar gaat dat niet lukken.

Voor 2021 zal het bestuur van Stichting Norgermarkt Concours de organisatie in de loop van dit jaar weer oppakken, zodat we op 27 Juli 2021 wederom een kwaliteitsvol concours hippique kunnen organiseren voor Tuigpaarden, Friezen en Hackneys.

Concours Norg

Programma Kampioenen 2019

We zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen voor het nationaal tuigpaardenconcours en kunnen u met trots melden dat de volgende kampioenschappen op ons programma staan:

- Kampioenschap Hackney’s ereklasse, kleine maat
- Kampioenschap Fries Ras tweespannen, ereklasse
- Kampioenschap Tuigpaarden, dames
- Kampioenschap Tuigpaarden fokmerries, Regio Noord

Daarnaast zal de finale van de competitie Rondje Drenthe om de Bronzen Bartje verreden worden tijdens ons avondconcours. Binnenkort volgt meer informatie over deze competitie. Hou onze website, Facebook, Instagram of Twitter in de gaten.

Noteer in ieder geval alvast dinsdag 30 juli 2019 in uw agenda!

Concours Norg

Mooie paardensport op Brinkhofweide in hartje Norg

Om precies 13.00 uur zondagmiddag betraden de eerste tuigpaarden de Brinkhofweide in Norg voor het jaarlijkse septemberconcours van de Stichting Norgermarkt Concours. Het publiek stond toen al rijen dik langs het prachtige zonovergoten terrein en kreeg een aantal mooi wedstrijden voorgeschoteld. Naast de tuigpaarden waren er dit jaar voor het eerst ook wedstrijden voor hackney’s te zien. Het showelement wordt nooit vergeten in Norg en zo trad het Fries Paarden Ballet uit Wolvega op en ook de leden van Paardensport Vereniging Norg gaven acte préséance.

De eerste tuigpaard wedstrijd was de lage limietklasse waarin over het algemeen jonge paarden aan bod komen. De beste zes kregen een herkansing en het was Niek Alting met Icoon uit Jipsingboertange, die het eerste oranjelint kreeg opgespeld. De actievol bewegende vos ging sterk over de benen en versloeg Sebastiaan Ardesch uit Lemele die Hightowerhad aangespannen. Derde werd Harm Jan Veenstra uit Boijl met de merrie Joy van Johan Smink uit Steenbergen. In de hoge limietklasse pakte Alting wederom het oranjelint, nu met de deftige vos Gentleman. De kopgroep bestond uit zeven paarden en met Irona pakte Grietje Naber-Dijks uit Nieuw – Weerdinge het rode lint. Lokaal favoriet Linda Boelens uit Een was met El Nino B goed voor de prijs. Met de hengst Fantijn van vriend Lammert Tel kwam Linda wel op de eerste plaatst. Fantijn is een super elastisch tuigpaard dat hoog van de grond gaat en over een heel mooi front beschikt. Om het publiek extra van de allerbeste paarden te laten genieten liet de jury Linada en Famtijn overrijden tegen Albert Lueks uit Diever met ook een goedgekeurde KWPN hengst Ditisem van zijn schoonvader Jan Muggen uit Norg. Uiteraard won Fantijn. Keurig derde in dit sterke veld werd Nathalie Buwalda uit Ter Apel met Like To Win.

Norg kent ook wedstrijden voor alleen dames, één voor de kleinere vierwielige concourswagen en één voor de veel grotere tweewielige dameskar. Zittend in de grote tweewieler won Manon Veerman uit Wittelte het derde oranjelint voor stal Alting. Het was opnieuw Gentleman die de jury het meeste bekoorde en met een mooi tuig typische show. Op de tweede plaats kwam Margreet Bosma uit Dwingeloo met de vos Wonder van de Ursahof, die een foutloze koers liep en Fera Lueks-Muggen met Ditisem achter haar hield. Mevrouw Muggen kreeg wel de extra prijs voor het schoonste geheel als meest verzorgde aanspanning in combinatie met haar kleding. De andere damesrubriek verliet iets minder vlot vanwege een paar paarden die niet helemaal deden wat er van hun verwacht werd en de baan moesten verlaten. Het was nu Martina Lucas uit Noordwolde die de winst opeiste met haar Hugo. Een grote vos die met een heel mooi en hoog front door de baan ging. Met Gorita werd Sanne Welling tweede voor Bea Dijk uit Nietap met Buurman Baasje. De speciale wedstrijd voor fokmerries werd gewonnen door opnieuw Linda Boelens, nu met Celony. Ook Niek Alting won nog een keer en wel bij de tweespannen waar hij voor het eerst reed met Gentleman en Icoon. Beide vossen klommen goed tegen elkaar op en gingen als een echte eenheid rond. Gerard van de Meulen uit Nij Beets kon hier niet tegen op met zijn ervaren kampioenspan Wapenaar en Gentenaar en moest genoegen nemen met de tweede plaats. De jonge Lieke Lueks won de jeugdwedstrijd met Ditisem voor JR Bouwman uit Nijenveen met Jongleur GSM. De laatste wedstrijd van de dag was die met boerenwagens en het was boerin Nathalie Buwalda die won met Vayacondios.

Voor de hackneypony’s waren er vier wedstrijden en kregen allemaal een verschillende winnaar. De lage limietklasse won Bart van Veenen uit Wolvega met Chadly en werd Ramon de Rooij uit Ermelo tweede met Gallant Personality. Met Heartland He’s The Victory werd Louise Doorschodt uit Hoogeveen derde. In de grote limietklasse kwam Jerry Vierwind uit Appelscha op kop met de mooie zwarte Indigo, die goed over de benen ging en mooi in het front was. Tweede werd Inge Jansen uit Lemele met de hengst Highway’s Dream Boy, waarmee zij later wel de damesrubriek wist te winnen. Cynthia Ardesch uit Lemele reed Ringo Star naar de derde plek. Vierwind was ook de beste in ereklasse met de actievol bewegende Heartland Real Deal. Tweede werd Nathalie Buwalda met Phantasy, die op haar beurt Cynthia Ardesch weer voorbleef met Magic Little King. Ook in de damesklasse werd Ardesch derde met Little King achter Kim Koolen uit Ter Apel met Highlighter. Waarschijnlijk was de showrubriek voor kinderen de mooiste van de dag. Een achttal prachtig versierde en aangeklede aanspanningen met jonge kinderen op de kar verscheen aan het publiek en kreeg heel veel applaus.

Concours Norg

Noord-Nederlandse paardensport in Norg

Al meer dan 150 mannen en vrouwen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben zich aangemeld voor het jaarlijkse tuigpaardenevenement in Norg op zondagmiddag 2 september. De Stichting Norgermarkt Concours organiseert het nu al voor de 26ste keer op de Brinkhofweide en de toegang is gratis. Het programma met 13 wedstrijden en 3 shows begint om 13.00 uur en gaat door tot het eind van de middag om 17.00 uur. Bezoekers zijn van harte welkom. Zij kunnen ter plekke een programmaboekje aanschaffen en ook meedoen aan de jaarlijkse verloting met mooie prijzen beschikbaar gesteld door ondernemers uit Norg en omgeving.

Op het programma staan diverse wedstrijden met tuigpaarden eenspannen en tweespannen. En dit jaar zijn er ook weer rubrieken voor Hackney’s. Diverse eigenaren van deze oorspronkelijk Engelse paarden hebben hiertoe een verzoek ingediend bij het bestuur. Dit resulteert in vier rubrieken met Hackney’s die bekendstaan als sportpaarden/pony’s met een heel mooie manier van draven. Om jeugdigen te stimuleren mee te doen aan de tuigpaardensport staat voor Young Riders t/m 15 jaar de Noord-Nederlandse finale op het programma. Zij kunnen meedoen met hun paarden en krijgen begeleiding van volwassen en ervaren rijders. De juryleden beoordelen hun optreden en stellen de prijzen beschikbaar.

Tegen vijf uur is de afronding van de 13 wedstrijden. Eenspannen tuigpaarden stappen en draven dan voor boerenwagens. Dit is een traditioneel onderdeel van het programma. Het is terug in de tijd omdat ca. 100 jaar geleden deze rubriek al werd verreden. Norg doet er graag aan mee om deze wedstrijdvorm in beeld te houden. Eén van de showprogramma’s is een aangespannen rubriek voor kinderen tot 18 jaar. Zij laten zien dat er vrij veel jongeren zijn die zich voorbereiden op deelname aan andere wedstrijdprogramma’s. Als waardering hiervoor krijgt elke jongeman of –vrouw een prijs uitgereikt. Een andere show is van de Paarden Sport Vereniging Norg. Een groep ruiters en amazones verzorgt een demonstratie voor hun aanwezige dorpsgenoten en voor alle andere bezoekers van het hippische middagprogramma. Dit jaar is ook het Fries Paarden Ballet van de partij om een showprogramma te laten zien.

Heel veel deelnemers hebben zich nu al aangemeld om mee te doen aan wedstrijden en shows de twee showrubrieken voor kinderen. Wie ook nog van de partij wil zijn, mag zich tot en met zaterdag 25 augustus nog laten inschrijven bij secretaresse Willy Tienkamp. E-mailadres: info@stichtingnorgermarktconcours.nl. Voorzitter Reinder Auwema van het Norgermarkt Concours verheugt zich op het jaarlijks derde hippische evenement van zijn organisatie. Begin juli was er ringsteken in Norg en eind van die maand voor de 41ste keer het jaarlijkse landelijke tuigpaardenconcours. Auwema hierover: “Wij gaan ervoor en zetten ons in voor mensen met paarden en voor gasten die hiervan wensen te genieten.”

Concours Norg

Vier prachtige kampioenen gehuldigd op warm concours Norg

Na de huldiging van de vier kampioenen op het warme maar schitterende concours hippique van Norg vorige week dinsdag, vond er een bijzonder en emotioneel moment plaats op het concoursterrein. Ter nagedachtenis aan de in 2016 overleden voorzitter Geesienus van Zonneveld werd in het bijzijn van zijn vrouw Geertje en kinderen door de kleinkinderen het logo van de nieuwe “Geesienus van Zonneveld tribune” onthuld. Het bord is niet alleen aangeboden door het bestuur van Stichting Norgermarkt concours, maar ook door de tuigpaardrijders en tribunebouwers. Op deze manier blijft de naam van deze bijzondere voorzitter voor altijd zichtbaar verbonden aan dit grootste middag/avond concours van Nederland.

Voorafgaand aan dit momentum van eer werden er vier, waaronder twee nationale, kampioenschappen verreden. Het terrein lag er prachtig groen en verzorgd bij zodat de paarden optimaal konden presteren. De fokmerries van het Friese ras beten even na zessen de spits af met tien titelkandidaten voor hun verenigingskampioenschap. De kampioen van vorig jaar deed niet mee en dus was het een open strijd. Er werden vijf paarden uitgenodigd voor de finale en hierin bleek Hendrik Eppinga uit Oudemirdum met Elisabeth M (v. Andreis 415) uiteindelijk de beste. Een merrie met statuur die over een sterk achterbeen beschikt en voor voldoende ruimte liet zien. Hiermee heeft Eppinga dus een nieuwe kampioen op stal. De meeste concurrentie kwam van Sybren Minkema met Auckje fan e Alde Ryd (v. Tsjalke 397) van de familie Lemstra uit Kootstertille. Deze merrie was over benen iets ruimer maar kon in het front niet tegen de kampioen op en werd tweede voor Henk Hammers met Bommelsteyn’s Swaen (v. Alwin 469) van Jaap van der Meulen uit Broek. Met Joce Femke van de Noeste Hoeve (v. Tsjalle 454) werde Pieter Okkema uit Witmarsum vierde en Jelle van der Weide werd vijfde met Jilkjen (v. Tsjalke 397) van Jelle Bouma uit Nijland.

Duel der giganten

Naar het Nederlands kampioenschap voor KWPN goedgekeurde dekhengsten werd al wekenlang uitgekeken. Alle toppers stonden ingeschreven en dus moest het wel het klapstuk van de avond worden. Het was jammer dat Mark de Groot Dylano (v. Plain’s Liberator) net voor de wedstrijd moest afmelden maar er bleef nog voldoende kwaliteit over voor een prachtige wedstrijd. De vijf overgebleven kanshebbers reden af en het was gelijk al duidelijk dat Lambertus Huckriede uit Usselo zijn zinnen had gezet op deze titel. Hij had Bommelsteyn’s Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen geweldig voorbereidt en liep een bijzonder sterke wedstrijd waarbij de bruine hengst voor en achter hoog van de grond ging en in het front een bijna perfect beeld liet zien. Om kampioen te worden moest echter wel eerst Eebert (v. Atleet) verslagen worden en dat is niet gemakkelijk. Robbie van Dijk is de vaste rijders van deze machtige showbink van de gebroeders Van Manen uit Ede en had een paar dagen eerder in Houten geweldig gepresteerd. In Norg kwam de voshengst niet goed uit de startblokken en was onrustig in zijn show. Icellie (v. Bocellie) van Rein Bosch uit Hellendoorn is een hengst met heel actie en liet dat ook zien in handen van Harm Jan Veenstra. Henk Hammers had met Heliotroop VDM (v. Colonist) een tweede troef van Jaap van der Meulen in de strijd en deed goed mee. Waar Indiana (v. Coloinist) van Klaas Buist uit Nuis anders veel power liet zijn was de vos nu een beetje timide. Na de eerst omloop werd Icellie derde, Heliotroop vierde, Indiana vijfde en gingen Hubert en Eebert in een onderling duel uitmaken wie er kampioen ging worden. Het was opnieuw Hubert die de show stal op een manier die nog nooit van hem gezien is. Zo mooi pronkend en gedragen op het applaus van het publiek maakte hij geen enkele fout waar Eebert er toch teveel van maakte. Er waren momenten dat hij zijn machtige bewegingen liet zien maar ze waren te weinig om recht te hebben op de kampioenstitel en dus werd Lambertus Huckriede kampioen met een ontketende Bommelsteyn’s Hubert. Lambertus droeg deze titel op aan zijn leermeester Appie Miggelenbrink die onlangs overleed

Fantijn de beste

Het VTN-ereklasse kampioenschap regio Noord werd gewonnen door oud-Norger Linda Boelens uit buurdorp Een met Fantijn (v. Patijn). De elastische dekhengst is in eigendom van Lammert Tel en wint wekelijkse de ereklasse. In deze kampioenswedstrijd liet de vos er geen gras over groeien wie er ging winnen. Met een machtig front liep Fantijn heel los door zijn lichaam en maakte zich groot. Vanuit een sterke achterhand ontwikkelde hij een hoog en ruim voorbeengebruik waar niemand van de concurrentie in de buurt kwam. Ook de grote vos Emerson (v. Manno) van Niek Alting uit Jipsingboertange niet die wel een heel mooi front heeft maar over de benen de mindere was van Fantijn. Hij werd tweede voor Rony Beuving uit Hijken die met Cetrienes in de finale met vier een plekje klom en derde werd. Albert Lueks uit Diever werd hierdoor vierde met Ditisem (v. RoyM) van schoonvader Jan Muggen uit Norg.

Meeste zweefmoment

Het vierde en laatste kampioenschap was dat voor de hackney’s in tandem aanspaning. Twee pony’s voor elkaar rijden is een vrij moeilijke discipline maar de meeste deelnemers hadden ervaring genoeg. Davy Jordans uit het Limburgse Landhorst en Alex Sijtsema uit Wolvega debuteerden met een tandem. De beste twee waren Lambertus Huckriede met Noddyvyse Special Edition (v. Sunbeam Something Special) en Sunbeam Look at Me (v. Sunbeam Star Step) en Werner Sweens uit Riel met Leyrun Tourmaline (v. Baron’s Tycho) en Leyrun Headliner (v. Rocky). Zij duelleerden samen om de nationale titel die uiteindelijk door Sweens werd gewonnen. Zijn zwarte pony’s waren heel constant in hun presentatie en met name de voorpony toonde een lang zweefmoment. De bruine pony’s van Huckriede deden niet veel voor de winnaars onder en werden reservekampioen. Naast de hoogtepunten die kampioenschappen zijn was er natuurlijk veel meer te beleven in Norg. Bij de hackney’s won Werner Sweens ook de tweespanrubriek en won eega Ilse de damesklasse met kersverse kampioen Leyrun Headliner. De ereklasse kleine maat werd overtuigend gewonnen door Els D’Achard van Enschut uit Dorst met Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) en Demi van Nispen won met Magic Eclipse Flash Dance (v. Southside ’s Equalizer) de grote maat. Henk Hammers had in Joppe (v. Maurus 441) van Nynke Schrale uit Oudehaske de winnaar in de limietklasse Fries ras. De ereklasse werd een prooi voor Jelmer Chardon uit Jorwert met dekhengst Eise 498. In de damesklasse ging Nynke Bouma uit Boelenslaan er met de dikste enveloppe vandoor. Zij reed Wylster 463 van haar schoonvader naar het oranjelint. Sybren Minkema uit Frieschepalen won beide meerspan wedstrijden. Harry van Middelaar uit deed goede zaken bij de nationale rijders, hij won met de schimmelmerrie Gardenia HBC (v. Victory) de grote limietklasse en de ereklasse met Brandy HBC (v. Uromast). Lambertus Huckriede maakte de competitie weer spannend met de overwinning van zijn zwarte Just Lucky (v. Wentworth Ebony). Met ECW Imondro (v. Cizandro) werd Anneke Huckriede winnares van de damesklasse en Ule Haarsma uit Tjerkwerd won de tweespanrubriek met Celebration (v. Manno) en Zavanno (v. Manno). Linda Boelens had een topavond in Norg want zij won nog twee wedstrijden. In Celony (v. Vulcano) had zij de beste fokmerrie en hield Grietje Naber-Dijks uit Nieuw Weerdine met Irona (v. Aron), tweede, en Marieke Scherphof uit Eext met Ibiza (v. Unieko), derde, achter zich. Met haar andere toppaard, El Nino B (v. Atleet), waarmee ze vorig jaar nationaal dameskampioen werd in Norg, won ze ook nog de regionale damesklasse. Manon Veerman uit Wittelte werd tweede met Emerson en de derde plaats was voor Fera Lueks met Ditisem. Gerard van der Meulen uit Nij Beets werd vorige week zaterdag in Dwingeloo tweespan kampioen met Wapenaar (v. Reflex) en Gentenaar (v. Bakboord) van Joop Witlox uit Wijnjewoude en won ook nu deze wedstrijd.

Sprookjes

Het evenement wordt traditioneel afgesloten met het Sprookje van Norg waarbij de deelnemers van de drie verschillende disciplines samen een show verzorgen. Dat was vorige week dinsdagavond niet anders. Negen “tandem specials” kwamen één voor één het door kunstlicht verlichte terrein op en reden een soort kür op muziek. De choreografie voor deze show was geschreven door Sybren Minkema en Jolanda Schreuder en werd een groot succes. Zonder van te voren hebben kunnen oefenen liep alles op rolletjes. Bij een tandem special zit er een ruiter op het voorste paard die de koers bepaald. Waar er meestal een volwassenen op de grote tuigpaarden zitten, waren dit bij de kleine hackney pony’s een aantal jonge kinderen. Zij deden overigens niets onder voor de groten en maakten er samen een geweldige slotshow van, waarbij het kunstlicht een extra dimensie aan het geheel gaf. Een ander sprookje was de wedstrijd met zes vierspanen tuigpaarden die meededen aan Anemone’s Horse Trucks meerspan competitie. Het werd een prachtig schouwspel met al die paarden voor prachtige koetsen. De winst ging naar Ule Haarsma gevolgd door Derk Jan Mekkes uit Groningen, Leendert Veerman, Henk Hammers uit Zwartsluis, Jan Jordans en Gerard van der Meulen.

Concours Norg

Ringsteken in Norg met deelnemers uit Noord-Nederland

Al 22 paardenliefhebbers uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben zich aangemeld voor de ringsteek wedstrijd in Norg op zaterdagavond 7 juli. Dit evenement van de Stichting Norgermarkt Concours begint om 19.00 uur en vindt plaats in het centrum van Norg. Hier staan vier palen met ringen om die met een stok door te steken.

Dames en Heren mennen paarden en pony’s als enkel- of meerspannen. Rechts naast de menners zitten familieleden, vrienden of vriendinnen om met een dunne stang door de ringen te steken. Die zijn opgehangen, rond en ongeveer vier centimeter groot. Zijn er na drie rondes gelijke successen, dan volgt een finale wedstrijd. Er zijn prijzen voor de drie deelnemers die de beste resultaten weten te boeken.

De ringsteekavond is een sportief evenement en gratis toegankelijk voor bezoekers die er graag bij aanwezig willen zijn. Voor hen is ook de gelegenheid om door te geven wat de mooiste aanspanning is. Hiervoor staat een in te vullen kaartje in de Norger Courant of een kaartje af te halen op de avond zelf bij de jurywagen. Dit op de ringsteekavond invullen en inleveren bij de jurywagen die op de straat Oosteind staat. De hoogst gewaardeerde aanspanning ontvangt een cadeau. En ook is er een beloning voor één van de invullers van de kaartjes. Een organisator van het evenement pakt dit met gesloten ogen uit de emmer waar alle ingevulde papiertjes zijn ingelegd.

Het geplande paardenevenement in Norg is een sfeervolle en sportieve gebeurtenis met paarden, pony’s, wagens met twee of vier wielen, menners en ringstekers. Muziek is te horen via luidsprekers en dit maakt het ongeveer twee uur durende wedstrijdprogramma extra aantrekkelijk. Uitleg hierover is te horen van omroeper Eddy Korringa uit Tolbert. Bezoekers zijn hartelijk welkom!

Concours Norg

Tuigpaardenconcours Norg in verre voorbereiding

Bestuursleden van de Stichting Norgermarkt Concours en tientallen vrijwilligers zijn al ver gevorderd met de voorbereiding van het 41ste Tuigpaardenconcours op dinsdag 24 juli in Norg. Ook de gemeente Noordenveld is al actief geweest. Medewerkers hebben het grote terrein aan het Kerkpad klaar gemaakt voor de landelijke wedstrijddag die om vier uur s’ middags begint en zonder pauzes doorgaat tot bijna elf uur ’s avonds. Op het programma staan 24 wedstrijden, een show, de huldiging van de winnaars van de vier kampioenschappen en tegen elf uur de show ‘Het Sprookje van Norg’. De inschrijving vanaf 21 juni verloopt uitstekend. Het aantal hippische sporters komt uit heel Nederland en zo’n 250 deelnemers staan al op de wedstrijdlijst. Zij komen met ca. 350 paarden naar Norg. Bijna alle KWPN’ers, Friese paarden en Hackney’s doen mee aan programmaonderdelen voor eenspannen, tweespannen en vierspannen. In de rubrieken Nederlands Kampioenschap Hackney’s Tandem en Fries Ras Tandem draven twee edele viervoeters achter elkaar om de wagen te trekken. Het Norger Tuigpaardenconcours begint ’s middags bij daglicht. Zodra het in de avond iets schemerig begint te worden, komt de verlichting in werking. Dit is van belang voor de veiligheid op het wedstrijdterrein en voor het publiek om alles heel goed te kunnen blijven zien en volgen.

Interim-directeur Theo Fledderus van de KNHS noemt het ‘heel speciaal’ dat het concours in Norg al voor de 41ste keer wordt georganiseerd en dat het bekend staat als het evenement met heel veel deelnemers en toeschouwers. Met inbreng van de hippische sportfederatie in Ermelo worden in Nederland per jaar al meer dan 7.000 wedstrijden georganiseerd. Fledderus vindt dat leuk voor de paardensport en ook heel fijn voor het publiek.

Bezoekers van het Tuigpaardenconcours Norg die om vier uur ’s middags al op het wedstrijdterrein zijn, kunnen tot ongeveer elf uur ’s avonds aan één stuk door paarden zien en de resultaten volgen. Dat kan door ergens te gaan staan in de open lucht, onder het afgedekte horecaplein of gaan zitten op een comfortabele kuipstoel in een tribune. In deze overdekte stadions is ruimte voor maar liefst duizend gasten. De toegangsprijs voor al deze plekken bedraagt € 15,--. Kinderen tot 14 jaar mogen de paardenmiddag en –avond gratis bezoeken. Dit jaar is ook de VIP-tent weer beschikbaar. Die is ingericht met tafels en stoelen en toegankelijk voor ca. 500 paardenliefhebbers. Wie ernaartoe gaat krijgt gratis eten en drinken. De kosten hiervoor zijn € 75,-- per persoon. Toegangskaarten en VIP-arrangementen zijn nu al te bestellen via de website www.stichtingnorgermarktconcours.nl. Op de wedstrijddag, 24 juli, is de kassa vanaf 14.00 uur open.

Gasten die problemen hebben met lopen en hiervoor een hulpmiddel gebruiken, mogen plaatsnemen in een aparte tent met goed toezicht op het terrein. Er met de auto naartoe rijden en vlakbij parkeren is mogelijk door een aanvraag te doen bij secretaris Willy Tienkamp (06 – 24 95 91 91) van de Stichting Norgermarkt Concours.

Concours Norg

Ringsteken voor aanspanningen in Norg op 7 juli

Het bestuur van de Stichting Norgermarkt Concours is voor de 25ste keer bezig het jaarlijkse ringsteken met aanspanningen voor te bereiden. Op zaterdagavond 7 juli is vanaf 19.00 uur het evenement in de straat Oosteind in Norg. De vlakbij gelegen Brinkhofweide is de plek waar deelnemers kunnen parkeren en zich gaan voorbereiden op deze leuke avond. Enthousiaste deelnemers met paarden of pony’s uit alle regio’s zijn van harte welkom om mee te doen aan dit sfeervolle evenement, dat altijd veel bezoekers trekt.

Eenspannen en meerspannen krijgen alle gelegenheid om driemaal het parcours af te leggen. Onderweg staan vier palen met ringen die met een stok door te steken. Lukt het een aantal deelnemers om hetzelfde resultaat te bereiken, dan volgt een finale wedstrijd. De ringstekers die het beste presteren ontvangen aantrekkelijke prijzen. Er zijn ook cadeaus te winnen voor de combinatie met de meest originele, mooie of ludieke aanspanning. Het publiek kan ook weer meedoen, door de mooiste aanspanningen aan te wijzen en maakt hiermee kans op een leuke prijs.

Ringsteken is een paar eeuwen geleden al ontstaan. Toen deden vooral boeren eraan mee. Tegenwoordig ook veel andere paardenliefhebbers die met naastzittende ringstekers deelnemen aan wedstrijden. Die worden hier en daar in Nederland gehouden, evenals in Duitsland en Denemerken.

Wie dit jaar mee wil doen in Norg kan zich tot en met vrijdag 22 juni aanmelden bij Willy Tienkamp, Stichting Norgermarkt Concours. E-mail: info@stichtingnorgermarktconcours.nl

Concours Norg

Kampioenschappen nationale tuigpaardenconcours op 24 juli

De volgende kampioenschappen zullen verreden worden tijdens het nationale tuigpaardenconcours op 24 juli:

- Kampioenschap Fries Ras (fok)merries
- Kampioenschap Tuigpaarden Dekhengsten
- Kampioenschap Tuigpaarden Eenspannen, Ereklasse, Regio Noord
- Nederlands Kampioenschap Hackney’s Tandem

Concours Norg

Stem voor het Sportevenement van het Sportgala Noordenveld 2017

Ook dit jaar is ons nationale tuigpaardenconcours genomineerd voor het Sportevenement van het Sportgala Noordenveld 2017. Wij zijn erg trots dat we weer in het rijtje mogen staan, en hopen op uw support! Er kan tot en met 14 januari 2018 online gestemd worden. Stem hier voor ons evenement.

Concours Norg

Nieuwe jassen voor bestuur Stichting Norgermarkt Concours

Het bestuur van Stichting Norgermarkt Concours mag zich prijzen met haar vele zeer trouwe sponsoren. Enkele van deze sponsoren willen nog wel eens iets extra’s doen voor het bestuur en haar evenementen. Zo heeft Jannie Koops van Enjoy Bedrijfskleding afgelopen zomer aangegeven graag softshell-jassen te willen aanbieden aan het bestuur. Deze jassen kunnen gebruikt worden bij frisse avonden of koude herfstdagen. Het resultaat mag er zijn, de jassen zijn zeer mooi geworden. Het logo van de stichting is geborduurd, evenals het logo van Enjoy. Het bestuur is erg blij met deze gift, maar hoopt natuurlijk de jassen aankomend jaar niet nodig te zijn bij één van haar evenementen. Bovenstaand een foto van het bestuur, samen met Jannie Koops.

Concours Norg

Uitslag verloting Stichting Norgermarkt Concours

Sinds een aantal jaar organiseert Stichting Norgermarkt Concours een verloting, waarbij prachtige prijzen te winnen zijn. Deze prijzen worden aangeboden door diverse sponsoren. Dit jaar was de hoofdprijs een geheel verzorgde barbecue voor 15 personen bij Café Zwaneveld in Norg. Deze prijs werd aangeboden door Café Zaal Slijterij Zwanveld in Norg. Op zondag 3 september, tijdens het regionale tuigpaardenconcours op de Brinkhofweide in Norg, zijn alle winnende lotnummers getrokken. Hieruit is lotnummer 3391 als winnend nummer uit de bus gekomen. Stoffer Westerhof was de gelukkige met dit gekochte lot. Afgelopen week heeft hij de tegoedbon overhandigd gekregen. Dankzij Café Zaal Slijterij Zwaneveld kan Stoffer binnenkort met zijn familie genieten van een geheel verzorgde barbecue in Norg. Op de foto staan Irma van Zonneveld, winnaar Stoffer Westerhof en Yvonne Hofsteenge van Stichting Norgermarkt Concours. Daarnaast zijn nog niet alle prijzen opgehaald. Op onze website en Facebookpagina kunt u de winnende lotnummers en bijbehorende prijzen vinden.

Concours Norg

Prachtige tuigpaardensport in hartje Norg

Op de Brinkhofweide in Norg vond zondagmiddag 3 september, het regionaal tuigpaardenconcours van de Stichting Norgermarkt Concours plaats. Het weer was perfect voor prachtige tuigpaardensport afgewisseld met een aantal mooie shows en het in groten getale aanwezige publiek genoot met volle teugen van de Noordelijke tuigpaardrijders met hun allerbeste tuigpaarden. Om stipt 13.00 uur kwamen een negental nog jonge paarden de baan binnen rijden voor hun wedstrijd in de kleine limietklasse. Lees hier het volledige bericht.

Concours Norg

Sprookje met negen vierspannen sluit 40ste concours hippique Norg groots af.

Vorige week dinsdag, 25 juli, beleefde Stichting Norgermarkt Concours haar jubileum editie van het veertigste groot nationaal concours hippique voor tuigpaarden, hackney’s en de tuigpaarden van het Fries ras. Ondanks dat het bestuur een zwaar jaar achter de rug heeft met het plotselinge overlijden, vorig jaar september, van voorzitter Geesienus van Zonneveld, had men het toch voor elkaar gekregen, het opnieuw massaal aanwezige publiek een schitterend evenement voor te schotelen met tuigpaardensport van het allerhoogste niveau. Bij monde van voorzitter Yvonne Hofsteenge werd dan ook iedereen bedankt die hieraan heeft bijgedragen. Lees hier het volledige bericht.

Concours Norg

Sprookje van Norg laat 40-jarig jubileum zien

Op dinsdag 25 juli om een uur of half elf ’s avonds begint het slotevenement van het Norger Tuigpaardenconcours aan het Kerkpad. Na 24 wedstrijden met daarin 4 kampioenschappen staat ook nu weer het ‘Sprookje van Norg’ op het programma. Ditmaal als een show over het 40-jarig jubileum. Het wordt een verrassend kijk- en luisterfestijn met daarin ook het optreden van zangeres Ellen Jannink.

Het bestuur van het Norgermarkt Concours doet er alles aan om de bezoekers mee te laten genieten van het slotevenement. Omstreeks 20.00 uur - na de huldiging van de 4 kampioenschappen- is er alvast een korte introductie van het ‘Sprookje van Norg’. Het publiek maakt alvast kennis met de afronding van de tuigpaardenavond. En voor de wedstrijdrijders is het een korte pauze.

Het concoursprogramma in Norg begint ’s middags om vier uur met de rubriek Hackney’s eenspannen kleine maat. Vervolgens komen Friese paarden en KWPN-ers in de ring. De wedstrijden zijn in verschillende vormen: eenspannen, tweespannen, tandems (twee paarden achter elkaar), randems (drie paarden achter elkaar) en klavertjes drie (twee paarden naast elkaar en één ervoor).

Per rubriek zijn drie juryleden actief. Zij geven hun keuze individueel door aan een assistent die de informatie vervolgens digitaal doorstuurt naar een centraal punt. Van daaruit krijgt de omroeper te horen hoe de uitslag is.

Dit nieuwe systeem is vorig jaar als proef van start gegaan. Het resultaat ervan is positief waarop de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) heeft besloten deze wijze van jurering door te voeren bij alle tuigpaardwedstijden in Nederland.

Het 40ste Norger Tuigpaardenconcours begint op dinsdagmiddag 25 juli in Norg om 16.00 uur. Voor kinderen t/m 14 jaar is de toegang gratis. Toegangsbewijzen en VIP-kaarten bestellen kan nu al via de website.

Tuigpaardenconcours Norg

Kampioenschappen met titelwinnaars 2016

Het Norger Tuigpaardenconcours op dinsdag 25 juli is vanaf 16.00 uur een doorlopend wedstrijdprogramma met om goed 18.00 uur het begin van maar liefst vier kampioenschappen. Drie keer een nationale titelstrijd en éénmaal een competitie voor deelnemers uit Noord-Nederland. De ervaren juryleden beoordelen de paarden die voor een lichte showwagen in draf zijn. Belangrijk is dat de viervoeters hun achterhand zo ver mogelijk onder het lichaam kunnen brengen en een rijzende voorhand weten te tonen. Hoe beter dit gaat, des te mooier is het zweefmoment en dit verhoogt de kans op een hoge score. Na een paar ronden op de linker- en de rechterhand gaan vrijwel altijd de hoogst geplaatste aanspanningen overrijden in de finale. Bij de prijsuitreiking worden linten, het prijzengeld en de ereprijzen uitgereikt.

Kampioenen van 2016 zetten zich er met volle kracht voor in opnieuw overwinnaar te worden. Eén van hen is Udo de Haan uit Hemrik (FR). Hij verdedigt de titel in de rubriek Fries Ras, klavertje 3. In deze groep staan drie paarden voor het rijtuig; twee naast elkaar en één ervoor. Vorig jaar werd hij kampioen tijdens het CH Dokkum. Het concours in Norg is voor hem ‘sfeervol en perfect georganiseerd’. Hij is hier al eerder een keer kampioen geworden. Ook toen met drie Friese paarden. Als trainer en begeleider in de hippische sector werkt hij met diverse paardenrassen. In de wedstrijd om het kampioenschap Eenspannen KWPN-tuigpaarden voor dames staat Anneke Huckriede uit Enschede op de deelnemerslijst. Zij heeft zich aangemeld met de 11-jarige ruin Business en hoopt hiermee voor de vijfde achtereenvolgende keer de overwinning te behalen.

Hoefsmid Gerard van der Meulen uit het Friese dorp Nij Beets komt in de ring met een nieuw tweespan KWPN-ruinen Ereklasse om te proberen in deze rubriek voor de vijfde keer kampioen te worden. Hij behaalde deze titel al in 2009, 2013, 2015 en 2016. Als tuigpaardrijder doet hij graag mee aan de wedstrijden in Norg. Hij beoordeelt het als een ‘toonaangevend evenement’.

Het vierde kampioenschap tijdens het Norger Tuigpaardenconcours is Hackney’s Ereklasse grote maat. Vorig jaar was André Veltkamp uit Hengelo in deze rubriek de winnaar met de zwarte hengst Sir Arie.

In de rubriek Tuigpaarden Eenspannen Ereklasse is nauwe samenwerking tussen de concoursen in Norg en Buitenpost. Wie in deze rubriek zowel in Norg als in Buitenpost weet te winnen,ontvangt een extra prijs van € 250,--, aangeboden door de beide verenigingen.

Het 40ste Tuigpaardenconcours in Norg begint op dinsdagmiddag 25 juli om 16.00 uur en duurt tot ongeveer elf uur ’s avonds met als afronding ‘Het Sprookje van Norg’. Toegangskaarten van € 15,-- per stuk zijn vanaf 14.00 uur te koop bij de kassa aan het Kerkpad. Voor jongeren t/m 14 jaar is de toegang gratis. Het aanschaffen van toegangskaarten en VIP-kaarten kan ook via de website.

Tuigpaardenconcours Norg

Eind juli Jubileum Tuigpaardenconcours Norg

Bezoekers die op dinsdag 25 juli aanstaande aanwezig zijn bij het Tuigpaardenconcours Norg zijn getuige van een kroonjaar. Zij genieten van het 40ste landelijke hippische evenement aan het Kerkpad. Het bestuur is samen met een grote groep vrijwilligers al een aantal maanden druk bezig met de voorbereiding ervan. Het programma begint ’s middags om vier uur en loopt met baanverlichting door tot ongeveer elf uur in de avond. Hiermee zo’n zeven uren achtereen aangespannen topsport in de ring. Ongeveer 250 deelnemers uit heel Nederland hebben zich al aangemeld. Zij staan ingeschreven met zo’n 350 paarden voor maar liefst 24 wedstrijden. Drie verschillende rassen komen in de ring. Naast KWPN’ers zijn dat Friese paarden en Hackney’s. Ditmaal zijn er weer drie nationale kampioenschappen en is er één titelstrijd voor hippische viervoeters uit Noord-Nederland. Tegen elf uur ’s avonds is de afronding van de wedstrijdavond met het ‘Sprookje van Norg’. Dit showprogramma staat in het teken van het 40-jarig bestaan van het jaarlijkse druk bezochte en sfeervolle tuigpaardenevenement. Wat hierbij opvalt is dat steeds meer jongere menners zich aanmelden om mee te doen aan het gevarieerde wedstrijdprogramma

Burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld is zeer trots op het jaarlijkse Tuigpaardenconcours in Norg. Vorig jaar maakte hij er kennis mee. Voor hem staat het wedstrijdprogramma zonder pauzes hoog aangeschreven. Hij ziet het als een gebeuren in een ‘geweldige ambiance’. Ook is het volgens burgemeester Smid een vorm van reclame voor de gemeente in het algemeen en voor het dorp Norg in het bijzonder. Hij waardeert het als een ‘topevenement’. Meer dan 100 trouwe sponsoren dragen bij aan dit jaarlijkse hippische festijn. En al vanaf 1978 ontvangt de organisatie jaarlijks ook een financiële bijdrage van de gemeente Noordenveld.

Voor bezoekers aan het Norger Tuigpaardenconcours is er alle gelegenheid om het programma goed te volgen. Zo’n duizend overdekte zitplaatsen, een VIP-tent en een horecaplein met afdekking tegen regen of stralende zon. En voor gasten die een hulpmiddel gebruiken bij het lopen, is er een aparte tent beschikbaar. Wie hier met de auto naartoe wil rijden, kan een parkeerkaart aanvragen bij secretaris Willy Tienkamp (06 2495 9191).

Toegangskaarten kosten € 15,-- per stuk en zijn op dinsdag 25 juli te koop vanaf 14.00 uur aan de kassa bij de ingang van het wedstrijdterrein. Kinderen tot 14 jaar mogen gratis komen genieten van het Norger tuigpaardenfestijn.

Gasten die het concours willen meemaken in de VIP-tent met makkelijke stoelen, tafels en gratis catering betalen € 75,-- per persoon. Het aanschaffen van deze twee verschillende toegangskaarten kan nu al via de Online Verkoop.

Tuigpaardenconcours Norg

Schrappen Ringsteken Norg op 1 juli

Het bestuur van de Stichting Norgermarkt Concours heeft moeten besluiten het ringsteken voor aanspanningen op zaterdagavond 1 juli af te gelasten. Het aantal aanmeldingen voor deze sportieve wedstrijd ligt onder de 15. Dit is te weinig om in Norg een aantrekkelijk hippisch evenement te kunnen organiseren.

Omdat de deelname de laatste jaren terugliep, is voor deze keer besloten het wedstrijdprogramma niet te beperken tot inwoners met paarden of pony’s uit alleen Norg. Ringstekers uit de hele gemeente Noordenveld mochten zich inschrijven. Rond de tien personen gaven hier gehoor aan. De ervaring leert dat dit aantal te laag is voor een succesvolle ringsteekavond.

Het ringsteken in Norg is begonnen als een activiteit van de VVV. Vanaf 1993 was de organisatie in handen van de Stichting Norgermarkt Concours. Het was altijd een onderdeel van de jaarlijkse hippische evenementen in Norg, waaronder eind juli weer het jaarlijkse tuigpaardenconcours. Hiervoor zijn inmiddels alweer veel aanmeldingen binnengekomen. Of er in juli 2018 wel of niet weer een ringsteekavond plaatsvindt, staat nog niet vast. Het bestuur van het Norgermarkt Concours neemt hierover ruim van tevoren een besluit.

Ringsteken voor aanspanningen uit Noordenveld

Het bestuur van de Stichting Norgermarkt Concours nodigt dit jaar meer deelnemers uit om van de partij te zijn bij het jaarlijkse Ringsteken in Norg. Eerder mochten alleen inwoners van dit dorp meedoen, nu zijn mannelijke en vrouwelijke menners uit de hele gemeente Noordenveld van harte welkom. En ook als alleen een rijder, een steker, een paard of een pony uit een andere gemeente afkomstig is, wordt deelname toegestaan. Immers, hoe meer aanspanningen, des te leuker het wordt.

De Ringsteekavond is op zaterdag 1 juli vanaf 19.00 uur in het centrum van Norg. Deelnemers met één- of tweespannen paarden of pony’s rijden driemaal de uitgezette route. Per rit proberen mederijders vier keer een lans door een ring te steken. De combinaties die de hoogste scores weten te halen, doen mee aan de barrage op tijd. Een spannende slotronde in de loop van de avond met aansluitend de prijsuitreiking. Aanspanningen die meedoen en er prachtig uitzien, maken ook nog kans op een speciale publieksprijs.

Aanmelden voor het Ringsteken kan nog tot 20 juni aanstaande via het e-mailadres info@stichtingnorgermarktconcours.nl of per telefoon bij secretaris Willy Tienkamp (06-24959191).

Ringsteken Norg

Ben Boers Oeuvreprijs voor Geesienus van Zonneveld

Geesienus van Zonneveld kreeg zaterdag 29 januari postuum de Ben Boers Oeuvreprijs 2016 toegekend. De prijs werd, tijdens het Sportgala van de gemeente Noordenveld, in ontvangt genomen door Geertje en hun beide dochters, Irma en Annelies. Wethouder Reint–Jan Auwema reikte de prijs uit en typeerde Geesienus als gedreven, behulpzaam en positief. Als ‘gewoon heel bijzonder’.

Geesienus was het gezicht van de Stichting Norgermarkt Concours. Hiervoor zette hij zich ongeveer 35 jaar met volle overgave in, tot hij september jongsleden plotseling overleed. Hij werd in hippische kringen bijzonder gewaardeerd en geroemd, was zeer gedreven maar stond gewoon tussen zijn mede-bestuursleden in. ‘We doen het met elkaar’, zei hij altijd, en daarmee doelde hij zeker ook op zijn lieve vrouw Geertje, zonder wie hij dit allemaal niet had kunnen doen.

Naast het concours, was Geesienus zeker geen onbekende in Langelo. Hij had vele functies binnen vele besturen in het dorp en werd door zijn werkgever op handen gedragen. In 2010 werd hij voor al zijn verdiensten Koninklijk onderscheiden.

Geesinus van Zonneveld